Renovering

Går du i renoveringstankar? Kontakta styrelsen i ett så tidigt skede som möjligt för att få veta vilka krav föreningen ställer på just din renovering. Det finns lagar i bostadsrättslagen samt regler i våra stadgar som du som medlem måste följa. Dessa lagar och regler är till för att skydda föreningens hus och dig och dina grannar från kostsamma missöden och allvarliga skador.

Innan du börjar
Läs noga igenom 35§ – 43§ i föreningens stadgar. Stadgarna är till största delen ett förtydligande av bostadsrättslagen och i övrigt beslutade av stämman.

Följande åtgärder får inte företas utan styrelsens tillstånd:
1. ingrepp i bärande konstruktion,
2. ändring av befintlig ledning för avlopp, värme, gas eller vatten,
3. montering av fläkt som inte är anpassad för fastighetens ventilationssytem, eller
4. annan väsentlig förändring av lägenheten

Anmälan och tillstånd
Det är viktigt att föreningen har korrekta upplysningar om statusen på de olika renoveringar som pågår och är genomförda i våra lägenheter. Därför måste du anmäla och i många fall också söka tillstånd för dina renoveringar innan du börjar:

  • Renoveringsanmälan: Alla renoveringar skall anmälas innan de utförs.
  • Renoveringstillstånd: När renoveringarna påverkar sådant som är föreningens ansvar (tex bärande väggar, installationer som betjänar mer än bara din lägenhet) så behövs också föreningens godkännande för sådana renoveringar.

Tänk på att ha god framförhållning då styrelsen sammanträder cirka 1 gång i månaden.

Fackmannamässigt utförande
Tänk på att det fackmannamässiga utförandet alltid måste följas och att detta är mer omfattande än vad man ibland tror. Det finns många regler som måste följas – använd alltid certifierade fackmän med ansvarsförsäkring.

På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du läsa mer om Säker El:
Säker el inomhus | Elsäkerhetsverket (elsakerhetsverket.se)

Här kan du läsa mer om branschreglerna Säker Vatteninstallation:
Branschregler (sakervatten.se)

Ventilation
Om du planerar att måla om, tänk på att inte måla fast ventilationsgaller. Alla ventilationsgaller och ventiler måste vara tillgängliga och öppningsbara.

Du får under inga omständigheter:
• koppla på en köksfläkt på ventilationen; endast kolfilterfläktar är tillåtna
• sätta igen/stänga frisluftsventilerna ovanför/under fönster
• bygga igen ventilationsdonen i rum och badrum

Tillstånd och försäkringar
Bostadsrättshavaren svarar för att erforderliga myndighetstillstånd erhålls.

Tänk också på att du har ett långtgående ansvar för din renovering som kan sträcka sig ända upp till 10 år efter att du gjort renoveringen. Anlita därför alltid hantverkare som är certifierade, har ansvarsförsäkring och som lämnar fullgoda garantier.

Var också noga med att ditt försäkringsbolag godkänner det sätt du valt att renovera på så att eventuella framtida skador täcks av din hemförsäkring.

Byggavfall
Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens sopkärl och heller inte belamras i gemensamma utrymmen, som källargångar eller gård. Så kallade Big Bags får inte lämnas på föreningens mark mer än maximalt 5 dagar och de skall vara tydligt uppmärkta med avsändaren.

Uppställning av en container på gator och trottoarer kräver tillstånd av Stockholms Stad.

Städning
Om du renoverar din lägenhet och transporterar byggavfall genom trappuppgången måste du städa upp efter dig. Du måste som minimum städa av trapphuset från byggdamm etc. minst en gång per vecka. Ta reda på när städfirman städar – din städning måste ske dagen innan. Städningen skall vara noggrannt utförd och innehålla våttorkning av trapphuset.

För den som inte följer dessa gemensamma trevnadsregler så kommer föreningen att städa av byggavfallet och debitera den medlem som är ansvarig.

Informera dina grannar
Slutligen, tänk på att inte störa dina grannar i samband med ombyggnad. Anslå i din och angränsande portuppgångar innan du sätter i gång. Ombyggnadsarbetet får inte utföras på kvällar eller nätter. Eventuella avstängningar i något av fastighetens system måste aviseras i samtliga berörda medlemmars brevlådor minst två dagar i förväg, och får bara utföras av en av styrelsen utsedd entreprenör.