Att bo i bostadsrätt

I dagligt tal heter det ofta att man “köper en lägenhet”. Men det uttrycket syftar egentligen på ägarlägenheter, som är ovanliga i Sverige och endast funnits sedan 2009. Bostadsrätt bygger på följande princip: du köper en andel i en förening och blir delägare till allt den äger. Med ägarskapet medföljer rätten att bo i en viss lägenhet dvs. bostadsrätt. Ägandet kan liknas vid en aktie, där en person äger en liten del av ett företag. 

Grundläggande principer 
Som medlem/bostadsrättshavare äger du alltså inte din lägenhet, utan rätten att bo i den utifrån ett antal grundläggande principer: 

  • Medlemmarna har skrivit ett juridiskt kontrakt med föreningen där man åtar sig att följa föreningens stadgar. 
  • I en bostadsrätt betalar medlemmarna/delägarna föreningens kostnader för drift och underhåll genom sin månadsavgift
  • Varje medlem bestämmer i princip själv över sin bostads inredning och utrustning.  
  • Medlemmarna tillsätter själva sin styrelse och stora beslut fattas av medlemmarna på föreningsstämman  
  • Medlemmarna kan fritt sälja sin bostadsrätt  
  • Medlemmarna ansvarar för lägenhetens underhåll  

Att vara delägare i en fastighet 
Eftersom du som medlem är delägare i flera fastigheter med tomtmark, får du se på dig själv som en fastighetsägare. Du är med och betalar för underhåll, reparationer och moderniseringar. 

Det kan på sikt vara en bra investering. Om värdet ökar på såväl föreningens fastigheter som på din lägenhet kan du sälja din bostadsrätt till ett högre pris än du betalt. Därför är det viktigt att du från början gjort en realistisk bedömning av möjligheterna och framtida behov och kostnader för underhåll i din lägenhet.  Det har visat sig särskilt viktigt att spara och planera för underhåll och reparationer av badrum. 

En trygg och hållbar förening
Vi som bor i föreningen har ett gemensamt ansvar för våra fastigheter och för att boendet blir så trivsamt och bra som möjligt. Gemensamma funktioner behöver skötas om. Ju mer vi boende kan sköta själva, desto färre tjänster behöver vi som föreningen köpa in från externa leverantörer. Det påverkar i sin tur föreningens ekonomi, och därmed alla medlemmars ekonomi. Tillsammans utvecklar vi vår bostadsrättsförening på ett tryggt och hållbart sätt för framtiden.